Ontdek en Beleef

De Auvergne

Domaine de la Madeleine is gelegen in de Bocage Bourbonnais. Een streek in het noord-westen van het departement Allier, regio Auvergne, midden Frankrijk. In het wallenlandschap van Bourbon zijn de weilanden van elkaar gescheiden door heggen met bomen en struiken, de bocages.

Wandelen van B&B naar B&B in de Allier

Wandelen is de beste manier om een land te verkennen

Wie wandelt langs berg en dal ontdekt prachtige natuur, lieflijke dorpjes en oude gebouwen. De Allier is een uniek natuurgebied en biedt u bij uitstek de gelegenheid om de Auvergne in al haar pure authenticiteit te verkennen.

U wandelt van vakantiehuis naar vakantiehuis waar u, na een dag lopen moe maar voldaan, gastvrij onthaald wordt door Nederlands sprekende eigenaren die een uitstekende maaltijd voor u klaarmaken.

 

Zwemmeer

Op 10 minuten rijden ligt het zwemmeer van Vieure met een strandje, ligweide en restaurant. Ook in het Foret de Troncais. liggen twee mooie zwem-meren.

Spa in Bourbon l’Archambault

Bourbon l’Archambault ligt op 5 km van ons domein en is de wieg van de Bourbon dynastie en is een bekend kuuroord met thermale baden. De thermen uit de 17e eeuw werden dankzij de Hertog van Orleans, een broer van Lodewijk XIII, gebouwd.

Fietsen & Wandelen

De glooiende Bocage Bourbonnais leent zich uitstekend voor rustige fietsvakanties en wandelvakanties. Fietsverhuur is mogelijk bij een fietsenzaakje in het nabij gelegen Bourbon l’Archambault (5 minuten rijden met de auto). Er zijn ook elektrische fietsen te huur.

Paardrijden in Ygrande

In Ygrande is een Country Pony Range waar je heerlijk in de natuur kunt rijden.

Klimbanen & waterpret

Op ongeveer een uur rijden van Ygrande vind je het het meer van Sidiailles, waar u kunt kanovaren, waterfietsen, zwemmen. Tevens zijn er diverse tokkelbanen, zelfs over en door het water voor jong en oud.

Attractiepark Le Pal

Een leuk attractiepark in de Allier is het ten oosten van Moulins gelegen Le Pal. Het is een ruim en mooi opgezet park met een combinatie van dierentuin en attracties. Er worden ook shows gegeven met o.a. zeehonden en papagaaien en zijn er attracties als een wildwaterbaan en een achtbaan.

Europa’s grootste eikenbos

Op een half uur rijden van La Madeleine ligt met tienduizend hectare Europa’s grootste eikenbos: het Foret de Troncais. Goed onderhouden paden brengen u tot aan de voet van bomen die meer dan 300 jaar oud zijn met mooie namen als ‘La Sentinelle’ en ‘Le Chêne Carré’. Deze bomen zijn behoorlijk van omvang en kunnen een omtrek hebben van meer dan zes meter. Behalve onder meer wilde zwijnen en reeën komen er in dit bos ook veel edelherten voor. In dit bos liggen twee mooie zwem-meren.

Kastelen

Onze regio staat bekend om haar koninklijke verleden. Van de twaalfde tot aan de veertiende eeuw zijn hier kastelen gebouwd, aangepast en herbouwd. Pas als de renaissance aanbreekt worden de kastelen gewijd aan plezier en mooi uiterlijk vertoon. De bouwwerken worden hiertoe aangepast teneinde het dagelijkse comfort van de bewoners te verbeteren. Dit gebeurt eerst in de buurt van Moulins waarbij de familie Bourbon een toonaangevende rol speelt.

De gemeente met de grootste ‘kastelen-dichtheid’ in Frankrijk is trouwens Agonges, op 10 minuten rijden van La Madeleine. Maar liefst dertien kastelen telt deze gemeente. Een voorbeeld waar het oude verdedigingsbouwwerk goed bewaard is gebleven en wat later is aangepast aan de renaissance is Château Ainay-le-Vieil, gelegen op ruim een half uur rijden van La Madeleine.

De huidige bewoners hebben Ainay al sinds 1467 in de familie en hebben het kasteel en bijbehorende tuinen opengesteld voor het publiek.

Bourbon l’Archambault

Op vijf minuten afstand van Domaine de la Madeleine ligt Bourbon l’Archambault. Dit is een middeleeuws stadje met een oud fort, wat u in het hoogseizoen dagelijks kunt bezoeken. Ook zijn er verschillende kleine winkeltjes en restaurantjes. Tevens is er een openluchtzwembad en een sportcentrum.

Brocante markten

In de nabije omgeving vindt u tijdens het hele seizoen de gezelligste brocante- en rommelmarkten. U kunt bij ons meer informatie verkrijgen waar en wanneer de brocante markten plaatsvinden.

Steden om te bezoeken

De steden Moulins en Montlucon liggen tussen de 20 en 40 minuten rijden van La Madeleine en hebben een mooi oud stadshart met winkels, restaurants en terrassen. Ook kunt u naar Vichy of Clermont Ferrand. Deze grote steden liggen op 1 uur rijden van Ygrande.